Hernija

Hernija je izjemno neprijetna bolečina, ki se pojavlja pri različnih starostnih skupinah in zaradi različnih razlogov. Najpogosteje pa je hernija rezultat degenerativnih dejavnikov, ki vplivajo na medvretenčne ploščice. Staranje človeškega telesa je že samo po sebi takšen pojav, k temu pa lahko dodamo še večletno obremenjevanje hrbtenice, pa dobimo splet dejavnikov, ki so usodni za zdravje naših diskov.

Hernija je v bistvu ime za živec in obolenje je dobilo takšno ime ravno po njem, ker se zaradi izobčenja medvretenčne ploščice ta živec stisne in s tem povzroča težave. Najpogosteje se bolečina, ki jo povzroča hernija, pojavlja na ledvenem delu hrbtenice, v boku in stegnih in se nadaljuje navzdol po nogi do kolena. Pri nekaterih primerih pa je možno, da se bolečina pojavlja tudi do stopal.

Hernija lahko prizadene eno nogo ali pa obe nogi, prav tako pa je odvisno tudi s kakšno intenzivnostjo se pojavi. Pri nekaterih bolnikih se pojavi tudi mravlinčenje, odrevenelost nog in celo inkontinenca. To so zelo resni znaki, ki jih je potrebno nemudoma sporočiti zdravniku, saj lahko zelo kmalu nastane nepopravljiva škoda, tudi v samo dvanajstih urah. Hernija je resno obolenje, ki ga je potrebno jemati z vso strogostjo in ga ne smemo podcenjevati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.