Išias

Išias je obolenje, ki je telesno in psihično precej naporno. Nastane zaradi tega, ker se premakne hrbtenični disk in zaradi tega prične pritiskati na korenino hrbtenjačnega živca. Za išias je značilna bolečina, ki seva iz predela zadnjice v stegno in lahko tudi po celotni nogi dol do gležnja. Išias pa lahko nastane tudi zaradi drugih vzrokov, ni nujno, da je vzrok premaknjen disk.

Res pa je, da je ta vzrok med najpogostejšimi. Zdravi pa se navadno z protibolečinskimi tabletami in fizioterapijo. Med manj pogoste vzroke uvrščamo nastanek tumorja, vnetja in infekcije, lahko pa je vzrok tudi diabetes in pri nekaterih celo alkoholizem.

Išias se pojavlja bolj pogosteje pri starostnikih, ki so socialno že tako bolj ranljivi od ostalih skupin. V določenih primerih je lahko bolečina, ki jo išias povzroča tako huda, da prizadeta oseba ne more hoditi in ima povsem odrevenelo nogo. Išias, ki je posledica zagnojitve ali krvnega strdka moramo nujno zdraviti, zato tudi če sami sumimo, da imamo išias, nam more le tega diagnosticirati sam zdravnik. Išias je obolenje, ki je pogosto povezano s staranjem, z zdravim načinom življenja in športno aktivnostjo pa lahko sami veliko naredimo, da se pred njim zaščitimo.