Išias povzroči zrds medvretenčnih diskov

Išias je obolenje, ki se pojavlja predvsem pri starejši populaciji. Obravnavan je kot degenerativna bolezen ali pa starostna bolezen, ki je povezana s spremembami, ki nastajajo na hrbtenici. Išias je povezan tako s tem, ko se mali sklepi pričnejo ožiti, ko se pričnejo pojavljati kostne naplastitve ter dehidracija, vse doslej našteto pa naposled vodi v to, da se medvretenčni diski lahko znižajo. Išias nastane kot posledica tega zdrsa, zaradi katerega prične pritiskati na živčne korenine človeške hrbtenjače.

Tako lahko vidim, da je išias bolečina, ki nastane kot posledica pritiskanja na korenino živca. Če je zdravnik diagnosticiral, da gre za išias in ne za kakšno drugo obolenje, potem je zdravljenje osredinjeno bolj ali manj okrog jemanja tablet proti bolečinam in okrog fizioterapije. Na takšen način se lahko uspešno borimo proti bolečini, ki jo išias povzroča.

Bolečina, ki jo povzroča išias, se prične najprej pojavljati na zadnjici in na stegnu, kmalu pa lahko prične sevati navzdol proti gležnju oziroma proti stopalu. Vendar če nas išias prizadene ni nikakršne potrebe, da bi obupali. Išias se namreč lahko pojavlja in nato zopet zgine, tako da ni nujno, da smo, ko ga enkrat dobimo, za celo življenje obsojeni na bolečine, ki jih povzroča.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *