Španščina

Španščina izvira iz Evrope, in sicer se je prvotno govorila na Iberskem polotoku v Španiji, na Portugalskem, v Andori ter v Gibraltarju. Španskoi jezik oz. španščina (več na http://www.spanscina.org/) izhaja iz ljudske oz. vulgarne latinščine. Las Glosas Emilianenses so glose iz leta 964, ki veljajo za najstarejši zapis v španščini in baskovščini.

Glose so del rokopisa, napisanega v latinskem jeziku. Po vsej verjetnosti jih je zapisal menih iz samostana Suso. Danes je zaradi kolonizacije španščina razširjena v Osrednji in Južni Ameriki. V 20. stoletju pa je postala tudi uraden jezik na afriškem ozemlju, in sicer v Ekvatorialni Gvineji in Zahodni Sahari.

Španščino razdelimo na evropsko španščino ter na španščino Latinske Amerike, saj se med njima pojavljajo manjše diference v izgovarjavi in intonaciji. Danes ima španščina največ govorcev v Ameriki. Ker je španščina iberoromanski jezik ima številne sorodnosti z romanskimi jeziki. Pri učenju si tako lahko tudi pomagate z znanjem katerega drugega romanskega jezika kor npr. s francoščino, portugalščino, italijanščino, katalonščino ali romunščino. Španščina spada med lažje učljive jezike, saj slovnično ni preveč zapletena.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja