Upravnik

Že živite v bloku, si življenja brez upravnika praktično ne morete predstavljati. Na drugi strani pa če živite v hiši, si verjetno ne morete predstavljati, zakaj bi bila ta oseba za kogarkoli v bloku tako pomembna. Ne glede na to na kateri strani ste, lahko rečemo, da je delo upravnika zelo zahtevno in odgovorno, po zakonu pa ga je potrebno obvezno določiti, če ima večstanovanjska hiša več kot dva lastnika in hkrati več kot osem stanovanj. Upravnik je torej sestavni del vsakega večjega bloka oziroma večstanovanjskega objekta.

Obveznosti upravnika določa stanovanjski zakon, lastniki pa mu lahko s pogodbo o upravljanju naložijo še dodatne obveznosti. Po zakonu je upravnik dolžan skrbeti za redno vzdrževanje in obratovanje skupnih delov. V primeru, da ima večstanovanjski objekt svoje igrišče, je obveznost upravnika, da zanj poskrbi in ga vzdržuje. Podobno je z vsemi stopnišči, hodniki in drugimi skupnimi prostori.

Poleg osnovnih vzdrževalnih del, pa upravnik sestavlja mesečni obračun stroškov in njihovo razdeljevanje med lastnike stanovanj. Ob tem mora poskrbeti tudi za pripravo načrta o vzdrževanju, ki je za vsak večstanovanjski objekt zelo pomemben. V ta namen imajo takšni objekti odprt rezervni sklad s katerim upravlja upravnik. Gre za zelo zahtevno nalogo, saj so od gospodarnega upravljanja rezervnega sklada odvisna tudi številna obnovitvena dela na objektu, ki preprečujejo nastanek propadanja stavbe in večjih poškodb.

Upravnik je lastnikom stanovanj dolžan vsaj enkrat letno poročati o svojem delu. Ker pa je sodelovanje med lastniki in upravnikom zelo pomembno, se le ti redno srečujejo na sestankih, kjer se dogovorijo o vseh pomembnejših zadevah. Če pa lastniki stanovanj niso zadovoljni z delom upravnika, ga lahko zamenjajo. Celoten postopek ni tako enostaven in je velikokrat zelo zapleten, pri čemer je odpovedni rok 3 mesece. Ker je postopek zakompliciran tudi iz pravnega vidika, vam svetujemo, da se pred tem temeljito pozanimate.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja