Hernija diska

hernija-diskaKaj je hernija diska in kakšna kirurška zdravljenja so na voljo? V zanimivi in zelo nazorni animaciji si lahko ogledate razlago o tem kaj sploh je hernija. Čeprav se je v mnogih primerih mogoče s hernijo diska spopasti brez operativnega posega, pa je operacija v nekaterih primerih neizbežna. V animaciji so nazorno prikazani različni kirurški posegi: odprta discectomija (discektomija (diskektomija)), laminotomija in laminektomija.

Pri herniji diska gre za zdrs medvretenčne ploščice v hrbtenici. Velikokrat pride do hernije zaradi degenerativnih sprememb. Pri herniji pride do izbočenja medvretenčne ploščice, ki leži med dvema vretencema. To izbočenje se zgodi običajno v smeri poteka živcev. Posledica hernije je bolečina v križu, lahko pa pride tudi do bolečin v nogi.

Do hernije pride najpogosteje v ledvenem predelu (med 4. in 5. vretencem), saj je ta del hrbtenice najbolj gibljiv in hkrati tudi najbolj obremenjen. Okoli 10% bolnikov ima hernijo diska v vratnem predelu, samo kakšen odstotek na ostalih delih hrbtenice, večina pa kot že rečeno v ledvenem predelu.

Hernija diska najpogosteje doleti ljudi med 30 in 50 letom starosti. Hernija diska se zdravi z operativno metodo. Poznamo klasičen operativni postopek, pri katerem traja operacija cca. 25 min. Bolnik zapusti bolnišnico v dveh dneh po posegu, je pa na bolniškem dopustu cca. 4 tedne.

Pri novi operativni metodi, ki je minimalno invazivna, pa zapusti bolnik bolnico takoj po posegu. Gre ta operacijo z endoskopom.

Hernija se kaže kot bolečina, ki izvira iz ledvenega dela hrbtenice, bolečina pa se lahko širi navzdol po nogi v stegno in še nižje dol do stopala. Hernija pa se lahko pojavlja tudi kot mravljinčenje in pri nekaterih primerih, ko je obolenje precej hudo, lahko pride tudi do izgube mišične moči v nogah. To lahko vodi tudi do tega, da postane hoja tako neznosna, da bolnik obsedi.

V najhujših primerih, ko se pojavi hernija, lahko pride tudi do izgube kontrole nad izločanjem urina in blata, to pa se lahko nadaljuje tudi v popustitev mišic v nogah. V takšnih primerih je potrebno urgirati takoj. Hernija je tako huda, da lahko pusti trajne in nepopravljive posledice na bolniku in je zato potrebna operacija najmanj v dvanajstih urah od pojavitve teh simptomov.

Prizadeta oseba, ki ga muči tako huda hernija, mora dobiti napotnico za urgentno operacijo na ortopedski kliniki. Če pa so simptomi mnogo bolj blagi, potem je postopek diagnosticiranja manj invaziven in grozeč. Opravi se rentgen, magnetna resonanca in računalniška tomografija.
Hernija je obolenje, ki ima različne intenzivnosti in je zato prenašanje odvisno tudi od posameznikovega osebnega praga bolečine, ki določa, kolikšna bolečina je zanj še sprejemljiva.

Hernija je izjemno neprijetna bolečina, ki se pojavlja pri različnih starostnih skupinah in zaradi različnih razlogov. Najpogosteje pa je hernija rezultat degenerativnih dejavnikov, ki vplivajo na medvretenčne ploščice. Staranje človeškega telesa je že samo po sebi takšen pojav, k temu pa lahko dodamo še večletno obremenjevanje hrbtenice, pa dobimo splet dejavnikov, ki so usodni za zdravje naših diskov.