Toplotne črpalke

Marsikdo od nas je že slišal za toplotne črpalke ter seveda za njihovo glavno funkcijo, ki je izboljšava ogrevanja in hlajenja naših prostorov. Tisti, ki za tovrstne črpalke še niste slišali, si v nadaljevanju lahko preberete nekaj glavnih dejstev o izjemnih napravah, ki nam lepšajo življenje. Za več informacij o toplotnih črpalkah obiščite spletno stran https://www.termoshop.si/. Toplotne črpalke so črpalke, ki ljudem predstavljajo vir ogrevanja, saj izkoriščajo toploto iz neposredne okolice. Posledično pa jo pretvarjajo v energijo za ogrevanje prostorov in vode.

Zakaj je to tako pomembno? Zato, ker nam s tem ponudijo prijaznejši način življenja, obenem pa kar dosti privarčujemo, kar pa je v današnjem času zelo pomembno dejstvo.

Toplotne črpalke za svoje delovanje potrebujejo obnovljive vire energije. Med slednje sodijo zrak, zemlja ter tudi voda. Tovrstne črpalke delimo na več vrst, in sicer na sanitarne, ogrevalne ter hibridne. Vsaka zase je posebna in vsaka zase ima svoj pomemben namen. Sanitarne toplotne črpalke so npr. namenjene segrevanju sanitarne vode, ki jo ves čas uporabljamo v naših gospodinjstvih. Z njimi neverjetno veliko prihranimo. Ker imajo te črpalke tudi hladilni učinek, jih pogosto uporabljamo tudi za hlajenje manjših prostorov. Dobro je vedeti tudi to, da je njihova življenjska doba kar dolga, tudi do 20 let.

Ogrevalne toplotne črpalke pa so vrsta naprav, ki iz okolja odvzemajo hladen zrak. S pomočjo dela ga segrevajo ter toploto oddajajo v prostor. Za toplotni vir se lahko uporablja talna ali pa tudi površinska voda, zemeljska toplota, energija sonca ali pa preprosto zunanji zrak. V poletnem času jih uporabljamo za hlajenje prostorov, v katerih se najpogosteje nahajamo. Tudi ta vrsta toplotnih črpalk nam omogoča, da prihranimo kar precej denarja.

Hibridne toplotne črpalke pa združujejo kar dva ogrevalna sistema. Prvi je ogrevalna toplotna črpalka, drugi sistem pa je plinski kotel. Ima veliko prednost, saj ponuja možnost popolnega avtonomnega delovanja in preklapljanja med energentoma, zemeljskim plinom in elektriko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja